Bliv klogere på opladning af din el-bil
Hos Rørvig El kan vi rådgive og vejlede om ladestandere og installation. Du har allerede en sikringstavle i din bolig, men hvilken type installation skal du egentlig bruge til opladning af din elbil?
Ofte stillede spørgsmål om opladning af el-biler
Hvorfor kan jeg ikke bruge et almindeligt 230V-stik til at oplade min el-bil?
Både hybrid og elbil er kendetegnet ved at de er udstyret med et batteri af en vis størrelse. Det betyder, at en opladning tager mange timer, før batteriet er ladet op. Almindelige stikkontakter, både indendørs og udendørs, er bygget til husholdningsapparater. Det gælder både for stikkontakten og de ledninger, som er trukket i væggen. De er kun beregnet til at blive brugt over kortere tid, og ikke til brug i op til 6-12 timer, som er tilfældet, når du oplader en elbil eller hybrid. Risikoen ved at bruge almindelige stikkontakter til opladning er, at forhøjede temperaturer kan påvirke installationen, så stikkontakten eller ledningerne i væggen ødelægges og i værste tilfælde bryder i brand.
Hvad er en nødlader?
Ofte følger der en mindre oplader med, når man køber en plug-in hybrid eller elbil, disse bliver kaldt en nødlader, eller i folkemunde en mormor-lader. Selve nødladeren er sikker at bruge, men kun i en installation, der er beregnet til elbilsopladning. Nødladere anbefales kun benyttet i almindelige stikkontakter, hvis det er strengt nødvendigt. Er du tvunget til at nødlade i en almindelig stikkontakt, anbefaler Sikkerhedsstyrelsen, at indstille laderen til maksimalt at lade med 6 ampere. Ampere-niveauet kan ofte indstilles i bilens menu.
Hvorfor er det smart at oplade om natten?
Når du oplader din elbil om natten undgår du, at sikringerne springer fordi du overbelaster din boligs strømkapacitet i den tid, hvor jeres elforbrug er på sit højeste til f.eks. madlavning, opvask og tøjvask. Når du lader om natten er strømmen samtidig billigst grundet elselskabets terif-måling, og du hjælper miljøet ved at aftage overproduktion af strøm fra vores vindmøller, der altid producerer mest om natten. Når du oplader hjemme mens du sover, er det derfor ekstra vigtigt at elinstallationerne og lader er rigtig installeret så alle kravene fra Sikkerhedstyrelsen og bilproducent opfyldes.